Tuesday, December 10, 2013

Drēzdenes štolle - Ziemassvētku kēkss / Dresdner stollen


Štolle jeb kēkss - vēl viena feina lieta. Un visfeinākais ir tas, ka to var gatavot ļoti laicīgi, jo pašos svētkos tāpat ir daudz ko darīt. Šādu ir iznācis dažādi izcept un nu jau kuro reizi, taču šoreiz pēc citas receptes (manis pielāgotas īstās Drēzdenes štolles receptes) un bez alkohola, jo ēdīs arī mazā lēdija.

Mīklai:
♨ 1 kg milti

♨ 200 g cukurs
♨ 100 g raugs
♨ 0,5 l piena
♨ 1 tējkarote vaniļas ekstrakts
♨ pāris pilītes mandeļu ekstrakta
♨ šķipsniņa sāls
♨ 400 g izkausēta sviesta
♨ 100 g mandeļu lapiņas
♨ 350 g marcipāns
♨ 400 g rozīņu
♨ 250 g apelsīnu un citronu miziņu
♨ 300 g žāvētu aprikožu
♨ 150 g valriekstu
♨ 200 g Indijas riekstu
 
+ izkausēts sviests un pūdercukurs pārkaisīšanai.
 
1. Izkausējam sviestu, noliekam, lai atdziest.
2. Nedaudz uzkarsējam pienu.
3. Sadrupinām rauga gabaliņus bļodā ar karoti cukura.
4. Pievienojam silto pienu un ļaujam uzrūgt.
5. Lielā bļodā iesijājam miltus.
6. Pievienojam cukuru, šķipsniņu sāls, vaniļas un mandeļu ekstraktu.
7. Pievienojam izkausēto, atdzesēto sviestu un uzrūgušo raugu, labi samīcām.
8. Tad pievienojam riekstus, augļus - samaisām visu, tam vajadzīgs nedaudz pacietības.
9. Bļodu pārklājamielīti un liekam siltā vietā, lai rūgst, uz 1-2 stundām.
10. Mīklu sadalām uz pusēm, vienu daļu izrullējam, vidū liekam marcipānu, aiztaisām ciet (nākamreiz ierrulēšu marcipānu kārtīgi, jo šoreiz variet foto redzēt, ka iznāca pa vidu augšpusē ar).
11. Var uzlikt folliju, lai neapdeg un liekam cepties 190 C grādos uz stundu vai vairāk.
 
12. Kad izcepušās, kamēr karstas, bagātīgi noklājam ar izkausēto sviestu un apkaisām ar pūdercukuru. Bagātīgi!
13. Atstājam atdzesēties un tad ietinam follijā, glabājam vēsā vietā vairākas nedēļas.
Pēc pāris nedēļām griezīsim pušu un skatīsimies, kā tur ar to garšu ir :)
 
P.S. Varu pačukstēt, ka nenoturējos un nogaršoju nedēļu vecu - garša ir superīga! ;)


No comments:

Post a Comment