Thursday, September 12, 2013

Vienkāršs kartupeļu sacepums franču gaumē * A la "Gratin Dauphinois"

... Grenobles Alpu restorāns, uz mums skatās ēzelis pār jumta kori (viņš tur augšā dzīvo) un viesmīlis atnes gratin dauphinois...
Lielisks ēdiens, turklāt ļoti vienkārši pagatavojums. Slīprakstā rakstītais ir papildinājums līdz pilnībai, taču, ja šīs sastāvdaļas nepievienosiet, nekāda skāde nebūs. 

Nepieciešams:
♨ 8 lieli kartupeļi
♨ 1 paciņa (200ml) saldā krējuma
[♨ 100 ml piena]
♨ 100 g sviesta
♨ pāris ķiploka daiviņas
♨ sāls
♨ pipari
[♨ šķipsniņa muskatrieksta]
[♨ cietais siers pārbēršanai]

Nomizotus kartupeļus sagriež plānās šķēlēs,
kārto ietaukotā stikla veidnē,
pievieno smalki sagrieztus ķiplokus,
pārlej ar saldo krējumu [sajauktu ar pienu],
pievieno sāli un piparus [un rīvētu muskatriekstu],
pāri visam liek sviesta piciņas. 


Šauj sakarsētā cepeškrāsnī uz stundu cepties 195 C temperatūrā.               
No saldā krējuma veidojas garšīga mērce.


[Ja gatavojam ar sieru, tad cepam pusstundu 160 C temperatūrā, virsū uzklājot folliju, tad noņemam folliju, uzkaisām rīvētu cieto sieru un cepam vēl 10-15 minūtes].
Iznāk ~ 6 porcijām.

Šoreiz sacepumam sviesta vietā liku speķa šķēlītes.