Wednesday, August 21, 2013

TOMĀTI želejā

Principā variāciju par to, ko un cik daudz likt želejā ir ļoti daudz. Man bija diezgan palieli ķirštomātiņi un nepārauguši gurķi.

Vajadzēs:
♨ Ķirštomātiņu pusītes vai sagriezti lielie tomāti
♨ ripās sagriezti sīpoli
♨ šķēlēs sagriezti gurķi (ar mizu)
♨ lauru lapas
♨ smaržīgie pipari
♨ melnie pipari

Uz 5 puslitra burciņām 1 litra marinādei:
♨ ūdens 1 litrs
♨ 3 ēdamkarotes cukura
♨ 2 ēdamkarotes sāls
♨ 1,5 ēdamkarotes etiķa esences
♨ 2 paciņas (2 X 20 g) želatīna

Puslitra burkās iemet pa lauru lapai, 3-4 pipariem - gan vieniem, gan otriem - un smuki (bet blīvi) kārto kārtās tomātus, sīpolus, gurķus.
(Var piemest arī kādu ķiploka daiviņu, citiem tīk krustnagliņas - kā nu kuram).
Pēc daudzuma ieteiktu visvairāk likt sīpolu, tad gurķu, tad tomātu.
Sagatavo marinādi - ūdeni uzvāra, beigās pievieno sāli, cukuru, etiķa esenci. Kad marināde vairs nevārās, pievieno uzbriedinātu želatīnu, to izšķīdina. Marinādi uzlej sagatavotajam gardumam burciņās. 

Šī, man personīgi, netīkamākā daļa:  novāra vāciņus un burciņas liek lielā katlā pasterizēties, apakš burciņām paklājot plānu dvielīti, bet virs burciņām uzliekot vāciņu - neaizgrieztus! Pielejam ūdeni katlā tā, lai tas burkām līdz augšai. Neļaujam burciņu saturam uzvārīties. Ideāli būtu 70 C grādos kādas minūtes 20. Man termometra nebija, tad nu uzmanīju, lai nevārās arī katla ūdens, bet saka, ka vislabākais, kad burciņu saturā manāmi mazi burbulīši. 
Kad nopasterizētas, aizgriežam burkas viegli ciet. Ņemam laukā no katla (uzmanīgi, jo viss ir karsts!) un aizgriežam kārtīgi.
Lai atdziest, tad žmik! ledusskapī, lai stingst. Vēlāk pagrabā un ziemā - uz priekšu!